Leeftijd: 30
Opleiding: MBO natuur en recreatie, HBO international business management. Ik heb ook nog een basisopleiding aan de militaire academie gedaan. Ik wilde eigenlijk al boswachter worden toen ik op de basisschool zat, toen zei ik al dat ik boswachter wilde worden, of jachtopzichter. Ik ben nog een periode naar Africa geweest. Daar heb ik gewoond en gewerkt. Toen is de liefde voor de natuur weer aangewakkerd. Zodoende ben ik bij Staatsbosbeheer terecht gekomen.
Geboorteplaats: Valkenswaard
Sport: mountainbiken, hardlopen
Boswachter sinds: 1 juli 2017 van het Leenderbos,
waarvan 2,5 jaar bij Staatsbosbeheer
Ik heb in totaal bijna 16 duizend voetbalvelden onder beheer. Leenderbos, Strabrechtse Heide, De Pan, Kempen, enzovoorts. Het Leenderbos is met bijna 2,5 duizend hectare (5000 voetbalvelden) wel een van de grootste. Zeker voor Nederlandse begrippen is dit een groot natuurgebied. Het bos bestaat uit naaldbos, loofbos, heide en stuifzand. Heel veel verschillende gebieden met veel diversiteit. Genoeg te doen dus.
Ik ben een ontdekker en een avonturier. Ik wil altijd ontdekken wat er achter de volgende heuvel te zien is. Ik ben heel nieuwsgierig, maak graag foto’s of ga mountainbiken in een natuurgebied.
Ik ben minder buiten dan je zou denken. Ik ben heel veel bezig met het maken van beheerplannen. Daarnaast ben ik boswachter publiek dus ik ben ook het gezicht van het gebied. Van afspraken met de wethouder tot beheer van een gebied. Ik ben vooral aan het kijken of het gebied nog op orde is, wat de ambities zijn en een stukje voorlichting en educatie.
Ik kan nooit meer gedachtenloos door het bos. Sinds ik dit werk doe ben ik altijd bezig met hoe een gebied erbij ligt en hoe ze het in andere gebieden doen. Ik vraag me vaak af… Waarom is dit? Hoe zit dat? Je bent constant bezig met nieuwe ideeën en ik moet me ook verplaatsen in recreanten. Ik moet me verplaatsen in wat de gasten in mijn gebied doen. Als er een ruiter loopt, is het dan duidelijk wat die ruiter moet doen? Is het duidelijk voor een mountainbiker?
Ik kijk dus contant naar wat er moet gebeuren: onderhoud aan fietspaden, wandelpaden, nieuwe wandelroutes en bijvoorbeeld ook de nieuwe schuilhut. Waar iedereen die een ticket koopt automatisch een bijdrage voor doet! Die schuilhut was ruim dertig jaar oud. Samen met Trailrunning halen we nu geld op voor een nieuwe schuilhut, iets dat ook de hardloper in dit gebied ten goede komt!
We hebben een nieuw fietspad aangelegd, daar ben ik wel trots op. En die schuilhut natuurlijk!
Er is wel eens overlast van dumpingen en crossmotoren. Dat is een probleem dat blijft, dat was er helaas al heel lang.
De heide staat nog niet helemaal in bloei, maar de eerste bloei is zeker al wel te zien. De grootsheid van het gebied is ook super gaaf. Het gebied ligt uitgestrekt over drie verschillende gemeentes en loopt tot aan de Belgische grens. Daarnaast de diversiteit natuurlijk. De openheid van het stuifzand, de heide en de vennen waar je langs komt.
Een heel aparte plek in het Leenderbos is de oude Pingo ruïne. Nog vanuit de ijstijd. Het is een ven met een groot eiland in het midden. Als je er naast staat valt het niet op, maar vanaf een afstand wordt duidelijk met welk geweld het ijs hier te werk is gegaan. Het is ook best bijzonder dat de heide in het bos überhaupt nog bewaard is gebleven. Vroeger werd het natuurgebied vooral gebruikt voor bosoogst, maar toen de tweede wereldoorlog uit brak had men wel wat belangrijkers te doen dan bomen planten en kappen. Daardoor is de heide bewaard gebleven na de oorlog.
Er is nooit een rechte lange laan in het Leenderbos , dat maakt het voor de sporter wel erg leuk, want je weet nooit wat er om de volgende bocht ligt. Tegenwoordig zijn de meeste bossen met rechte lanen ingedeeld maar de eerste boswachter van dit gebied heeft er destijds voor gekozen om alle paden te laten slingeren. Waarom…? Dat is ons ook niet helemaal duidelijk.
Het voorjaar toch wel. Lekker weer, lekker groen.
Reeën, vossen, wilde zwijnen, konijnen, raaf, nachtzwaluw, witte specht, zandbijen, kraamvogels, ganzen, havik, buizerd, sperwer, etc.
Met behulp van cookies kunnen we analyses maken en jouw ervaring op onze website verbeteren, lees meer. Ik snap het